wat goed is voor de planeet, is óók goed
voor de mens

De term ‘duurzaamheid’ heeft betrekking op twee verschillende begrippen. Het Engels maakt onderscheid tussen ‘durable’ en ‘sustainable’. ‘Durability’ gaat over de levensduur van een materiaal. Gaat het lang mee, zonder dat het zijn sterkte en kwaliteit verliest? Bij sustainability draait het om milieu-impact. Waar is een materiaal van gemaakt, is het milieuvriendelijk (geproduceerd) en recyclebaar?

Wat goed is voor de planeet, is óók goed voor de mens. Daarom draait het in het actieplan circulaire economie 2020 en de EU industriestrategie. De EU Green Deal legt de basis voor nieuwe eisen op weg naar een gezond binnenklimaat, goed voor mens én milieu. Ook wij nemen onze verantwoordelijkheid. De aarde wacht niet. Daarom werken we bij Artimo hard aan verduurzaming van de collectie met kwaliteiten op basis van duurzame of gerecyclede garens. Recyclen en upcyclen van textiel is soms nog gecompliceerd, maar wordt steeds relevanter. In het kader van maximale ‘durability’ zetten we altijd in op de beste polyester kwaliteiten.


footprint

zo dicht mogelijk bij huis

Vrijwel al onze stoffen laten we zo dicht mogelijk bij huis produceren. We werken samen met weverijen binnen de Europese Unie. De strenge milieueisen die voor productieprocesssen gelden, zijn zo gewaarborgd. Het biedt zekerheid over de kwaliteit en kortere transportlijnen verkleinen de milieubelasting. 


bedrijfsvoering

0 op de meter: we voorzien in onze eigen energie

Bij sustainability staat de milieu-impact centraal. Het gaat niet alleen om het materiaal, maar ook om de bedrijfsvoering en de manier waarop je bijvoorbeeld met energie omspringt. Welke stappen zet je als bedrijf bijvoorbeeld om verantwoord energie op te wekken?  

Al sinds 2013 zijn ons kantoor en magazijn zelfvoorzienend wat betreft energieverbruik. Daar zorgen de aanwezigheid van een warmtepomp en zonnepanelen in- en op ons pand voor.
Vrijwel alle Artimo bedrijfsauto’s zijn hybride of 100 procent elektrisch. De stroom waar onze auto’s op rijden is grotendeels opgewekt met eigen zonnepanelen.
De kartonnen kokers waarop stoffen worden geleverd, worden na gebruik zoveel mogelijk opgehaald en hergebruikt. Het plastic waarin de rollen zijn verpakt, is 100% recyclebaar.


hergebruik grondstoffen

recycling en upcycling

Voortdurend monitoren we productcirculariteit en de milieu-impact van onze materialen. Daarom geven we de voorkeur aan hernieuwbare materialen en maken we ons sterk voor recycling en upcycling. Zo hebben we vlamvertragende stoffen die gemaakt zijn van gerecyclede, post-consumer petflessen. Zelfs ook in het hoogwaardige Trevira CS garen. Ook voeren we nieuwe garens die geweven zijn van productierestanten wol. De doeken zijn onafhankelijk gecertificeerd door Oekotex STeP en/of Global Recycle Standard (GRS). De GRS definieert eisen voor nauwkeurige kwaliteitsclaims. Ze betreffen niet alleen de gebruikte materialen, maar ook geschikte arbeidsomstandigheden om de milieu-impact zoveel mogelijk te beperken.


EPD - Environmental Product Declaration

Een EPD (Environmental Product Declaration) is een document wat informatie geeft over de milieu-impact van een product gedurende zijn levenscyclus. Het is gebaseerd op details over de milieuprestaties van het product, zoals het energieverbruik, de uitstoot van broeikasgassen, het waterverbruik en andere relevante omgevingsfactoren. Dit document komt tot stand door een uitgebreide levenscyclusanalyse (LCA) die kijkt naar: grondstoffen – transport – productieproces –  gebruiksfase – afvalbeheer of recycling. Uitgevoerd volgens de ISO-normen ISO14040 en ISO14044 en door een derde partij beoordeeld.

EPD's zijn van belang voor allerhande overheidsaanbestedingen en milieucertificeringen, en helpt je als architect bij het nemen van weloverwogen beslissingen wanneer duurzaamheid een belangijke rol speelt.

vind hier alle EPD stoffen


EU ecolabel

Kiezen voor groen

Steeds meer producten dragen het EU Ecolabel, het officiële Europese milieukeurmerk voor non-food producten en diensten. Ruim twintig Artimo kwaliteiten dragen het logo met de bloem. Ze voldoen aan de eisen die SMK, Stichting Milieukeur, stelt aan het gebruik van grondstoffen, energie, water, schadelijke stoffen, afval en verpakkingen. Het EU Ecolabel helpt ons én onze opdrachtgevers om op het gebied van milieu en kwaliteit duurzamere keuzes te maken.

vind hier alle EU Ecolabel stoffen


oekotex®-100 gecertificeerd

geschikt voor recycling aan het eind van de levensduur

Pas als ambities meetbaar zijn en geregistreerd worden, zetten goede bedoelingen zoden aan de dijk. Het grootste deel van de Artimo-collectie is samengesteld uit 100% Trevira CS-garen en is Oekotex®-100 gecertificeerd. Oekotex® is een internationale standaard die het gebruik van schadelijke stoffen controleert. Alle uit 100% Trevira CS samengestelde stoffen kunnen aan het eind van hun levensduur gerecycled worden. Een mechanisch proces zorgt ervoor dat het restmateriaal kan worden hergebruikt, onder andere voor isolatiemateriaal en andere kunststof producten.


reach

de reikwijdte van Reach

REACH is een Europese verordening. Die beschrijft waar bedrijven en overheden zich aan moeten houden met betrekking tot de productie en handel in chemische stoffen. De afkorting staat voor Registratie, Evaluatie, Autorisatie en restrictie van Chemische stoffen. Alle Artimo stoffen voldoen aan de REACH standaarden die de risico’s van chemische stoffen voor mens en milieu beperken en reguleren.