met het oog op hygiëne en infectiepreventie

Periodieke reiniging voorkomt risico’s. Volg de adviezen van het RIVM en de WIP-richtlijnen voor optimaal gebruik.


Periodieke reiniging

Het periodiek reinigen van vitrages, gordijnen, separatie- en douchegordijnen is voor zorginstellingen van vitaal belang. Alleen dan voer een een doeltreffend hygiëne- en infectiepreventiebeleid. Regelmatig reinigen maakt bacteriën onschadelijk. Zo beheers je het risico op verspreiding van ziektekiemen door kruisbesmetting. Niet voor niets adviseert het RIVM in de WIP-richtlijnen een minimale wasfrequentie voor gordijnen:

Vitrages en gordijnen                    1x per jaar      

Separatiegordijnen                        4x per jaar     

Separatiegordijnen IC                  12x per jaar    


Gevalideerd wasserijproces

Wil je zeker zijn van een hygiënisch schoon wasresultaat? Dan moeten gordijnen worden gereinigd door een gecertificeerde wasserij met een gevalideerd wasserijproces. Het vormt de garantie dat het wasproces de hoogste bacteriologische eliminatie (10^6) behaalt en dat gordijnen kiemvrij worden afgeleverd. De ‘afdoding’ van bacteriën tijdens een wasproces kan op twee manieren worden gerealiseerd.
Bij thermische desinfectie worden bacteriën geëlimineerd bij een wastemperatuur vanaf 60 graden, gedurende een bepaalde tijd.
Chemische desinfectie houdt in dat een desinfectans aan het wasproces wordt toegevoegd, dat de bacteriën uitschakelt. Door gebruik van het desinfectans kun je op een lagere temperatuur reinigen, zelfs al vanaf 25 graden.


Denk aan het milieu

Het wordt steeds relevanter zuinig om te springen met het milieu en onze grondstoffen. Een milieuvriendelijk wasproces is een stap in de goede richting. Een wasproces op basis van chemische desinfectie is de meest milieuvriendelijke keuze. Het wasproces duurt minder lang, omdat het water niet boven de 60 graden hoeft te worden verwarmd. Dat leidt tot een lager energieverbruik. Bijkomend voordeel is dat het wassen op lage temperatuur de kans op krimp en kreuk minimaliseert. Bovendien verlengt het de levensduur van de gordijnen. De stof heeft immers minder te lijden onder slijtage.


Kies de juiste gordijnstof

Bij de aanschaf van nieuwe gordijnen is het sterk aan te raden te kiezen voor gordijnstoffen die industrieel wasbaar zijn en permanent brandvertragende eigenschappen bevatten (zoals Trevira CS of polyester IFR). Kies je de juiste gordijnstof? Dan blijven de onderhoudskosten binnen de perken en verleng je de levensduur. Ook na veelvuldig reinigen blijven de gordijnen representatief. Een innovatief industrieel wasserijproces beperkt bovendien de milieubelasting.