duurzaam ondanks vele wasbeurten

Voor toepassing in ziekenhuizen, zorginstellingen, hotels, scholen en andere publieke gebouwen, moet een stof veelvuldig gereinigd kunnen worden.


Samenstelling

Textiel dat wordt toegepast in projecten als ziekenhuizen, woon-zorgcomplexen, kantoren, scholen en restaurants moet aan hoge kwaliteitseisen voldoen. Het moet onderhoudsvriendelijk zijn, vormvast én duurzaam, ondanks de vele wasbeurten.

Bij Artimo gebruiken we voor onze gordijnstoffen uitsluitend hoogwaardige 100% polyester Trevira CS of polyester IFR garens. Deze zijn gemaakt van permanent vlamvertragende polyestervezels. Het brandwerende karakter kan er dus niet uitgewassen worden.


Reiniging

Door de samenstelling kunnen de stofkwaliteiten worden gewassen op 30, 40 of 60 graden, volgens een programma van kreukherstellend textiel. Zelfs hardnekkig vuil zet zich niet makkelijk vast en kan eenvoudig verwijderd worden.

De stoffen hebben een maximale krimptolerantie van ongeveer 2% . Hoe warmer er gewassen wordt, hoe groter de kans op krimp en kreuk. In ruim water wassen en opvouwen van de stoffen voorkomt de meeste kreuk.

Synthetische vezels zijn gevoelig voor hogere temperaturen. Ze kunnen dan zelfs smelten, vervormen en in het ergste geval onherstelbaar beschadigen. Niet te heet drogen of strijken is daarom belangrijk.

De stoffen dienen als gordijngoed behandeld te worden. Beschouw het niet als beddengoed. Dat is door de samenstelling uit vooral katoen namelijk bestand tegen veel hogere temperaturen.

Het regelmatig reinigen van gordijnen en vitrages is ook belangrijk voor het behoud van de vlamvertragende eigenschappen. Sterk met stof of vet vervuilde gordijnen kunnen die namelijk negatief beïnvloeden. Zozeer, dat het gordijn niet meer voldoet aan de brandveiligheidseisen.


Milieu

Bij het wassen van 100% polyester Trevira CS of polyester IFR, wordt minder water verbruikt omdat de vezels maar weinig water absorberen. Minder water impliceert ook minder wasmiddel. Wassen op lagere temperaturen reduceert bovendien het stroomverbruik. De geringe vochtopname zorgt er bovendien voor dat de stof sneller droogt.           


Infectiepreventie en WIP-richtlijn

Overgordijnen, transparanten en in-betweens kunnen op twee verschillende manieren ‘hygiënisch’ gewassen worden.

Thermische desinfectie staat voor een wasbeurt boven de 60 graden, gedurende een bepaalde tijd.
Chemische desinfectie betekent dat je op een lagere temperatuur wast (maximaal 40 graden) met toevoeging van een desinfectiemiddel.

Om schade aan de stoffen en onnodig strijken te voorkomen, adviseren wij de methode van chemische desinfectie. Door te wassen op een lagere temperatuur en naast zeep ook een desinfectiemiddel toe te voegen, voldoe je aan de hygiënische eisen volgens de WIP-richtlijn.