tegen bacteriën en schimmels

In de zorgsector is hygiëne vanzelfsprekend van cruciaal belang. Daarom is een aantal van onze gordijnstoffen uitgevoerd met een antimicrobiële behandeling, waaronder de innovatieve duurzame NordShield Biolayr® behandeling.


NordShield Biolayr®

duurzame barrière tegen bacteriën

NordShield BioLayr® is een textielbehandeling die een fysieke maar onzichtbare barrière tegen bacteriën creëert. Er wordt daarmee een ultradunne laag gevormd die de ophoping van microben op het oppervlak van de vezels verhindert. Door de werking op moleculair niveau integreert het naadloos met het textiel, zonder de eigenschappen of het uiterlijk te veranderen. Deze op hout gebaseerde technologie onderscheidt zich doordat het een nevenproduct is uit de bosbouwindustrie en daardoor volledig vrij is van zware metalen. Door het gebruik van hernieuwbare ingrediënten is dit product niet alleen duurzaam, maar voldoet het ook aan de vereisten van Oeko-Tex en EU Ecolabel.

De stoffen die deze behandeling krijgen worden allemaal geproduceerd in Zweden. Het concentraat wordt met water verdund tot een behandelingsoplossing die wordt toegepast op dezelfde locatie als waar de gordijnstof geproduceerd wordt. De moleculaire laag wordt gevormd zodra de behandeling is opgedroogd, zonder dat er extra energievretende processen nodig zijn.


antimicrobiële behandeling

Om verspreiding van micro-organismen zoals bacteriën en schimmels te beperken is een aantal van onze gordijnstoffen uitgevoerd met een antimicrobiële behandeling. Zodra bacteriën in aanraking komen met de vezels van de behandelde stof wordt het celmembraan doorboord en gaan de bacteriën dood. Wetenschappelijke tests tonen aan dat op antimicrobiële stof ruim 99% minder microben aanwezig zijn dan op onbehandelde textiel. Ook na 50 keer wassen op 60 graden is de behandeling nog bijna net zo effectief. Onze antimicrobiële behandeling voldoet aan de nieuwste EU wetgeving op dit gebied. Bij huidcontact vindt geen migratie van de werkzame stof plaats.

Neem voor meer informatie of specifieke vragen over onze antimicrobiële gordijnstoffen contact met ons op. We helpen je graag verder.


huisstofmijt

Een antimicrobiële behandeling schakelt ook schimmels uit. De voedselketen van de huisstofmijt wordt doorbroken. Daarom zal die zich niet graag in deze gordijnen nestelen.


antimicrobieel versus antibacterieel

Antimicrobiële stoffen worden vaak antibacteriële stoffen genoemd. Maar de juiste benaming is antimicrobiële stoffen. Een microbe (micro-organisme) is een organisme dat te klein is om met het blote oog waar te nemen. Hieronder vallen alle eencelligen zoals bacteriën, maar ook eencellige algen en schimmels. Virussen gelden niet als levende wezens en worden daarom niet tot de micro-organismen gerekend. We spreken van ‘microbieel’ als iets betrekking heeft op of veroorzaakt wordt door micro-organismen.

Omdat onze antimicrobiële gordijnen actief zijn tegen microben en niet alleen tegen bacteriën spreken we niet van antibacteriële, maar van antimicrobiële gordijnen.