wat betekent het?

Stofkwaliteiten hebben verschillende eigenschappen. Die kun je testen: meten is weten.


Vlamvertragend

Alle Artimo stoffen zijn permanent vlamvertragend. De normen voor de verschillende landen staan achterop elk staal vermeld: EN13773 klasse 1 (Europa), DIN 4102 B1 (Duitsland), NF P 92 507 M1 (Frankrijk) en IMO Res MSC.307(88), annex 1 part 7 of 8 (Int.scheepvaart).


Gewicht

Gewicht in gram per strekkende meter.


Lichtechtheid

Het verkleuren onder invloed van zonlicht. De mate van verkleuring wordt uitgedrukt in een getal tussen 1 en 8 op de blauwschaal, waarbij 1 de laagste lichtechtheid en 8 de hoogste lichtechtheid aangeeft. Een lichtechtheid van 6 betekent in de praktijk dat de stof na ongeveer 2 jaar een lichte verkleuring kan gaan vertonen (mits deze niet wordt blootgesteld aan direct zonlicht). Artimo hanteert een lichtechtheid van 5 als norm, waarbij wij streven naar een lichtechtheid van 6.


Krimp

De krimp na wassen dan wel chemisch reinigen wordt samen met de geadviseerde reinigingsmethode door ons aangegeven op het stalenmateriaal.


Martindale

Slijtweerstand, hoe hoger het aantal Martindale-toeren, des te sterker de stof.
Decoratief gebruik < 6.000 toeren
Normaal gebruik > 20.000 toeren
Intensief gebruik > 30.000 toeren
Zeer intensief gebruik > 40.000 toeren


Onderhoud

Zie pagina wasvoorschriften.


Pilling

Is het aan de oppervlakte draaien van uitstekende vezels tot kleine bolletjes. De mate waarin een stof neigt tot pillen is afhankelijk van de grondstof en garenopbouw. De pilgevoeligheid wordt aangegeven met een getal tussen 1 en 5. Hierbij is 1 een zeer sterke pilling en 5 geen pilling.