wat is er zo bijzonder aan Trevira CS® gordijnen?

Al in 1980 bracht het Duitse bedrijf Trevira, het huidige Indorama ventures, de eerste stoffen van deze vlamvertragende vezels en garens op de markt met haar uitzonderlijke kenmerken:

 

  • ze voldoen aan alle belangrijke brandveiligheidsnormen wereldwijd
  • ze zijn duurzaam omdat ze geen chemische behandeling nodig hebben
  • de vlamvertragende eigenschappen kunnen niet worden uitgewassen
  • de vlamvertragende eigenschappen gaan niet verloren door veroudering of gebruik

 

In 1982 ontving Trevira de Duitse industrie-innovatieprijs voor dit product. Inmiddels is het merk Trevira CS® synoniem geworden met vlamvertragende gordijnstoffen. En daar zijn goede redenen voor.

hoe werkt Trevira CS®?

vlamvertragendenheid diep verankerd in de vezel

De vlamvertragende eigenschappen zijn stevig verankerd in de moleculaire keten van de vezel en kunnen niet worden veranderd door invloeden van buitenaf. Dit kleine maar doorslaggevende verschil is het gevolg van de chemische structuur van de polyestervezel.

Vezels die vervolgens vlamvertragend zijn kunnen door gebruik, veroudering of veelvuldig wassen hun bescherming verliezen. Trevira-vezels zijn door en door vlamvertragend. Daarom zijn de stoffen van deze vezel- en filamentgarens permanent vlamvertragend.

 

vanuit ecologisch oogpunt

Afgezien van de milieuvriendelijke productie hebben materialen gemaakt van Trevira CS® geen extra milieubelastende vlamvertragende behandeling nodig, zoals wel gebeurd bij gordijnen die brandvertragend gemaakt worden m.b.v. een chemisch impregneermiddel. Bovendien zijn de vlamvertragende Trevira-vezels en -filamenten gecertificeerd volgens de OEKO-TEX® STANDARD 100. Bij brand ontwikkelen zich relatief slechts zeer kleine hoeveelheden giftige gassen. Dit is vooral belangrijk omdat bij brand het risico op verstikking door dampen groter is dan het risico op letsel door brand.

hoe worden Trevira CS® stoffen getest?

brandtest gordijnstoffen

Vlamvertragende stoffen kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het vertragen en zelfs voorkomen van brand, zo blijkt uit onderzoek. Het risico op brand in gebouwen kan aanzienlijk worden verminderd door maatregelen die door de overheid worden voorgeschreven. Moeilijk ontvlambaar Trevira CS®-textiel voldoet aan de belangrijke internationale brandveiligheidsnormen omdat het gemaakt is van vezels en garens met een "ingebouwde veiligheid".

 

Voorwaarde voor het Trevira CS®-keurmerk is dat het textieloppervlak is getest op moeilijk ontvlambaarheid. Hiervoor werkt Trevira samen met verschillende testlaboratoria om indicatieve brandtesten uit te voeren, testrapporten op te stellen en certificaten te organiseren.

Een vergelijkende brandtest laat zien hoe snel een brand zich kan verspreiden in een ruimte met ‘gewone’ gordijnen - of hoe het risico op brand kan worden vermeden met Trevira CS gordijnen die moeilijk ontvlambaar zijn.

Na 30 seconden:                                                         Na 75 seconden:

na 30 seconden   na 75 seconden

Na 100 seconden:                                                       Na 150 seconden:

na 100 seconden   na 150 seconden

tweede beveiligingsniveau voor maximale veiligheid

Om maximale veiligheid te bieden, integreert Trevira een tweede beveiligingsniveau voor Trevira CS®-stoffen. Alle stoffen die het handelsmerk Trevira CS® dragen, zijn door Trevira getest op hun lage ontvlambaarheid. De stoffen worden pas vrijgegeven nadat ze de brandtest hebben doorstaan ​​en mogen onder de merknaam Trevira CS® op de markt worden gebracht. Bovendien moeten alle leveranciers van Trevira CS®-stoffen een contract afsluiten dat hen het recht geeft om het geregistreerde Trevira CS®-handelsmerk te gebruiken. Zo kunnen gebruikers er altijd zeker van zijn dat ze materialen gebruiken die voldoen aan de wereldwijd belangrijke brandveiligheidsnormen.

Artimo textiles is Trevira SC® gold-member: wat houdt dat in?

Om het succes van het merk Trevira CS® op de lange termijn veilig te stellen en te laten groeien is Trevira nauw samen gaan werken met hun klanten. Als gold-member zit je in de top van bedrijven die de meeste Trevira CS® stoffen verkopen. Daarnaast wordt er ook gekeken naar creativiteit, geografische aanwezigheid en vooral merkentrouw. Artimo is dan ook trots op haar gold-status die zij al sinds 2014 elk jaar heeft weten te behalen.