hoe brandvertragende IFR gordijnen het verschil maken


hoe kunnen brandvertragende IFR gordijnen het verschil maken tussen een kleine brand of een grote uitslaande brand?

De gedachte aan een brand is voor veel mensen een van hun grootste nachtmerries. Of het blijft bij een kleine brand of uitmondt in een grote uitslaande brand, is erg afhankelijk van de materialen die in het pand aanwezig zijn. Omdat we praten over secondewerk en textiel in de basis een zeer brandbaar materiaal is, is het in openbare ruimtes zoals ziekenhuizen, kantoren, theaters, hotels en restaurants bij wet verplicht dat gordijnen moeten voldoen aan specifieke normen voor brandvertragendheid.

Maar waarom nu brandvertragend en niet brandwerend? Omdat het materiaal textiel uiteindelijk altijd brandt of smelt. Het doel is dus een brand zoveel mogelijk te vertragen waardoor eventueel aanwezige mensen meer tijd hebben zich in veiligheid te brengen en voor de brandweer om de brand te blussen.

Om aan dit doel en de hieraan gekoppelde wet te kunnen voldoen, zijn er per land normen opgesteld die ook internationaal toegepast worden. Voor Nederland wordt de Europese norm (EN 13773 klasse 1) toegepast. Maar ook de Franse (NFP 92 507 M1) en Duitse (DIN4102 B1) normen worden met regelmaat gebruikt. Artimo kan van al haar gordijnen een brandcertificaat overleggen.

Deze normen vragen geen specifieke brandbestendigheid (brandwerendheid) van het materiaal zelf omdat elke toepassing (bijvoorbeeld gordijn- of meubelstof) andere eisen aan de stof stelt en dus ook aan de eigenschappen van het materiaal. De meeste normtesten zijn dan ook ‘pass-fail’ testen waarbij een testopstelling op een specifieke wijze in brand wordt gestoken en de benodigde brandwerendheid door de betreffende norm is opgelegd.

Bij de brandtests voor gordijnen (vermeld als “aankleding” in het bouwbesluit) wordt getest met een testopstelling die zo dicht mogelijk bij de realiteit komt van een hangend gordijn. Afhankelijk van het resultaat van de test - ontstaat er een vlammetje, hoe lang duurt het voordat de vlam uitdooft en hoe ver heeft de vlam de stof beschadigd? - wordt er een klasse toegekend.

 

wat betekent IFR en waarom is dit beter dan een brandvertragende behandeling?

Alle gordijnen uit de Artimo collectie zijn gemaakt van brandvertragende IFR garens. Dit staat voor Inherently Flame Retardant, oftewel: inherent vlamvertragend of brandvertragend. Met inherent wordt bedoeld dat de brandvertragende eigenschappen in de vezel van het garen zelf ingebouwd zijn, waarmee de stof zelf dus niet brandbaar is en zorgt voor een ingebouwde brandveiligheid.

Brandvertragende gordijnen die geïmpregneerd zijn doen ook hun vertragende werk in geval van een brand, maar verliezen echter na wassen hun brandvertragende eigenschappen. Als je dan kijkt naar de toepassing in openbare gebouwen, maar zeker in bijvoorbeeld ziekenhuizen, verpleeghuizen of asielzoekerscentra, dan voldoen geïmpregneerde brandvertragende gordijnen gewoonweg niet. Deze gordijnen moeten namelijk veelvuldig en op 60 graden gewassen kunnen worden, waardoor uitsluitend IFR garens als bijvoorbeeld Trevira CS® hiervoor geschikt zijn. Dit is de reden waarom de gehele collectie van Artimo uitsluitend uit IFR brandvertragende gordijnstoffen bestaat. Daarin zijn wij uniek in Nederland en met de opgedane kennis en ervaring sinds onze oprichting in 1974, zijn wij de aangewezen partner voor uw projectstoffering.

Zie hieronder een voorbeeld waarbij duidelijk het verschil te zien is tussen een brand met een ‘gewoon’ gordijn en een gordijn gemaakt van een IFR brandvertragend garen, in dit geval Trevira CS®. Na slechts 150 seconden is het gewone gordijn geheel verbrand, en heeft het daarmee haar omgeving ook verder aangestoken, en is het brandvertragende gordijn slechts aan de onderkant gesmolten.

verschil tussen (links) een brandvertragende Trevira CS®- en (rechts) een niet-brandvertragend gordijn

Na 30 seconden:                                                         Na 75 seconden:

na 30 seconden   na 75 seconden

Na 100 seconden:                                                       Na 150 seconden:

na 100 seconden   na 150 seconden

Zoek je een brandvertragend gordijn voor jouw project? Bekijk dan hier onze collectie of neem direct contact met ons op en wij helpen je waar gewenst bij elke stap met onze unieke advies- en bestekservice