een passende nuance voor elke sfeer

Elke ruimte verdient zijn eigen sfeer en kleur, passend bij de functie en bij de mensen die er leven en werken.  Kleuren beïnvloeden ons gedrag en onze gevoelens. De vier primaire kleuren – groen, geel rood en blauw – vormen de basis. Ze worden onderverdeeld in warme kleuren (rood, geel, oranje) en koude kleuren (blauw, groen, paars). In het spectrum ertussen bevinden zich neutrale grijs- en bruintinten. Bepaal eerst welke functie een ruimte heeft. Gaat het om een actieve ruimte, zoals een werkplek of een keuken of een passieve ruimte, waar je tot rust wilt komen? Doorgaans is een actieve ruimte gebaat bij een koeler kleurenpalet. In een slaapkamer of zithoek komen warme kleuren eerder tot hun recht. Als je de werking van kleuren doorgrondt, maak je betere en bewustere keuzes. Wij denken graag met je mee. Of neem zelf een kijkje want in onze collectie kun je ook selecteren op kleur.


spelen met stof

Vloeren wanden en plafonds vormen het frame voor kleurgebruik. Niet alleen verf biedt mogelijkheden voor verrassende kleureffecten. Experimenteer met het behang, de keuze van meubels en accessoires. En speel met gordijn- en meubelstoffen. 

Het kiezen van een geschikte kleur is van veel factoren afhankelijk. Denk in elk geval elk geval aan de vorm, afmetingen en functie van de ruimte, maar ook aan licht, lichtinval en de combinatie met meubels en apparatuur.  

passende combinaties

Zoek naar passende kleurcombinaties. Een kleurfamilie creëert balans. Ton-sur-ton-tinten zorgen vaak voor rust en diepte. Maar schuw het contrast niet. Misschien levert het een spannend effect op.

ruimtelijke werking

Beïnvloed de ruimtelijke werking. Warme of donkere kleuren hebben de neiging om naar voren te komen. Ze laten een kamer kleiner én knusser lijken. Met koele en lichte kleuren ontstaat juist meer ruimte.

kleur en licht 

Kleur en licht beïnvloeden elkaar. Stem ze op elkaar af. Donkere kleuren absorberen veel licht en een rode wand kleurt het licht in een ruimte rood. Zachte pasteltinten maken een ruimte vaak lichter.

groenaccent

Onze ogen zijn van nature gewend aan groen uit de natuur. Daarom geven groene plantenaccenten bijna altijd rust.

gevoelswaarde

Elke kleur heeft zijn eigen associatie en gevoelswaarde. Wit en grijs gelden als neutrale basis, oranje daagt uit, rood kan schreeuwen én fluisteren, geel is het zonnetje in huis, blauw staat voor frisheid en openheid, bruin en zwart voor ingetogenheid. Toch blijven effect en waardering afhankelijk van mode, smaak en de juiste balans.