Reiniging

Samenstelling
Textiel voor projectmatige toepassing zoals in ziekenhuizen, woon-zorgcomplexen, kantoren, scholen en restaurants  moet voldoen aan hoge eisen; het moet gemakkelijk in onderhoud zijn, vormvast en ondanks de vele wasbeurten moet het duurzaam zijn.

Artimo textiles gebruikt alleen hoogwaardige 100% polyester Trevira CS of polyester IFR garens voor haar gordijnenstoffen. Deze garens zijn vervaardigd van  permanent vlam vertragende polyestervezels. De brandwerendheid kan er dus niet uitgewassen worden.

Reiniging
Door deze samenstelling kunnen de kwaliteiten op 30, 40 of 60 graden gewassen worden volgens een programma van kreukherstellend textiel. Zelfs hardnekkige vervuilingen zetten zich niet vast en kunnen eenvoudig verwijderd worden.

De stoffen hebben een maximale krimptolerantie van ca. 2% . Hoe warmer er gewassen wordt hoe meer krimp en kreuk er kan ontstaan. In ruim water wassen en opvouwen van de stoffen voorkomt ook de meeste kreuk.

Het is belangrijk om niet te heet te drogen of strijken. De synthetische vezels zijn gevoelig voor hogere temperaturen en kunnen dan zelfs smelten en vervormen. Een evt. beschadiging is dan permanent.
De stoffen dienen als gordijngoed behandeld te worden en niet als beddengoed, dat door de samenstelling uit grotendeels katoen tegen veel hogere temperaturen bestand is.

Let op: het periodiek reinigen van  gordijnen en vitrages is ook belangrijk voor het behoud van de vlamvertragende eigenschappen: vervuilde gordijnen (stof, vet, etc.) kunnen deze eigenschappen zodanig beïnvloeden dat het gordijn niet meer aan de brandveiligheidseisen voldoet.

Milieu
Bij het wassen van 100% polyester Trevira CS of polyester IFR wordt minder water verbruikt omdat de vezels maar weinig water absorberen. Minder water betekent ook minder wasmiddel. Wassen op lagere temperaturen reduceert ook  het stroomverbruik. Door de geringe vochtopname droogt de stof ook sneller.                       

Infectiepreventie en WIP richtlijn
Gordijnen/vitrages kunnen op 2 verschillende manieren “hygiënisch” gewassen worden:

  1. Thermische desinfectie, wassen boven de 60 graden gedurende een bepaalde tijd.
  2. Chemische desinfectie, lagere temperatuur (max. 40 graden) met toevoeging van een desinfectiemiddel

 
Om schade aan de stoffen en onnodig strijken te voorkomen raden wij aan zogenaamde chemisch desinfectie toe te passen. Door naast zeep ook een desinfectiemiddel toe te voegen wordt voldaan aan de hygiëne eisen volgens de WIP-richtlijn (reductie van bacteriën) op een lagere temperatuur.