Gordijnen in ziekenhuizen vaak vol bacteriën


Antimicrobiële behandeling

Om verspreiding van micro-organismen zoals bacteriën en schimmels te beperken is een aantal van onze brandvertragende gordijnstoffen uitgevoerd met een antimicrobiële behandeling. Zodra bacteriën in aanraking komen met de vezels van de behandelde stof wordt het celmembraan doorboord en gaan de bacteriën dood.

Wetenschappelijke tests tonen aan dat op antimicrobiële stof ruim 99% minder microben aanwezig zijn dan op onbehandeld textiel. Bij huidcontact vindt geen migratie van de werkzame stof plaats en ook na 50 keer wassen op 60 graden is de behandeling nog bijna net zo effectief.

Onze antimicrobiële behandeling voldoet aan de nieuwste EU wetgeving op dit gebied.

Huisstofmijt

Een antimicrobiële behandeling schakelt ook schimmels uit. De voedselketen van de huisstofmijt wordt doorbroken. Daarom zal die zich niet graag in deze gordijnen nestelen.

Antimicrobieel versus antibacterieel

Antimicrobiële stoffen worden vaak antibacteriële stoffen genoemd. Maar de juiste benaming is antimicrobiële stoffen. Een microbe (micro-organisme) is een organisme dat te klein is om met het blote oog waar te nemen. Hieronder vallen alle eencelligen zoals bacteriën, maar ook eencellige algen en schimmelsVirussen gelden niet als levende wezens en worden daarom niet tot de micro-organismen gerekend. We spreken van ‘microbieel’ als iets betrekking heeft op of veroorzaakt wordt door micro-organismen.

Omdat onze antimicrobiële gordijnen actief zijn tegen microben en niet alleen tegen bacteriën spreken we niet van antibacteriële, maar van antimicrobiële vlamvertragende gordijnen.