de geluidsabsorberende kracht van textiel

Stoffen dempen het geluid. En ze zijn ook nog eens kosteneffectief, stijlvol en flexibel in het gebruik.


Textiel perfect akoestisch materiaal

Met de veelvuldige toepassing van harde vloeren zijn oplossingen nodig om galm zoveel mogelijk te beperken, rekening houdend met de functie van een ruimte. Toepassing van de juiste gordijnen en/of vitrages levert dan een wezenlijke bijdrage.

Dat geldt speciaal voor gordijnen die ontwikkeld zijn met het oog op geluidsabsorptie. In vergelijking met andere absorberende alternatieven zijn ze kosteneffectiever, flexibeler en ook nog eens stijlvol. Daarnaast vervullen ze dezelfde functies als gewone gordijnen. Ze vormen integraal onderdeel van het interieurontwerp. Ze kunnen gebieden afschermen, ruimtes binnen een ruimte creëren en het licht reguleren.

In vergelijking met andere geluidsabsorberende materialen is akoestisch textiel zeer effectief tegen hoogfrequente tonen. Denk aan ventilatiesystemen of zoemende elektrische geluiden op een werkplek. Maar ook aan hinderlijke mobiele oproepen en storend telefoongebabbel. Onze hersenen hebben moeite zich op iets anders te focussen als gelijktijdig in dezelfde ruimte een eenzijdig mobiel gesprek plaatsvindt.


Waarborg voor optimale geluidsabsorptie

Met het oog op optimale geluidsabsorptie bevestig je gordijnen met 10 tot 15 centimeter afstand van de muur. Een gordijn dempt meer geluid, naarmate er meer plooien in zitten. Houd er rekening mee dat geluid weerkaatst tussen parallelle oppervlakken, bijvoorbeeld tussen muren of tussen de vloer en het plafond. Zelfs als maar één van de oppervlakken geluid absorbeert, ervaar je een groot verschil. Vergeet niet dat een gordijn op veel meer plekken kan worden toegepast dan alleen voor een raam. Zo is het een effectieve, stijlvolle oplossing om een saaie gipswand met slechte akoestische eigenschappen te verbergen. Of gebruik gordijnen als een flexibele wand om ruimte in de kamer te creëren.


8 Redenen om voor akoestische gordijnen te kiezen

We zetten de belangrijkste voordelen van akoestische gordijnen nog even op een rij.

  1. nagalm reductie geeft rust in een ruimte;
  2. verbetering van de verstaanbaarheid in een ruimte;
  3. kostenbesparend tov akoestische plafonds en/of wandpanelen;
  4. zeer effectief gezien glas het meest weerkaatsende oppervlak is in een ruimte;
  5. zeer effectief om hoge tonen te reduceren;
  6. absorberen als eerste horizontale geluidsgolven van o.a. stemgeluiden;
  7. hoognodige compensatie van de akoestiek in ruimtes met harde vloeren.

Weg met storende geluiden

Goede lucht, goed licht en een goede ergonomie gelden als basiskenmerken van prettige werkplekken. Ook goede geluidscondities zijn onmisbaar. Lawaai en storend omgevingsgeluid kunnen ons negatief beïnvloeden. En zelfs bij lage geluidsniveaus bestaat kans op gehoorbeschadiging als zo’n geluid lange tijd aanhoudt. Ook wanneer de overlast niet direct schadelijk is, kan die ons op veel manieren indirect beïnvloeden. Een rumoerige omgeving met een lange nagalm zorgt voor onnodige stress en vermoeidheid. En dat kan vervolgens weer leiden tot fysieke en mentale problemen. Lawaai maakt het moeilijker om een ​​normaal gesprek te voeren. We zullen onze stem verheffen, wat weer meer storend geluid genereert. Lawaai leidt af, waardoor we ons moeilijker kunnen concentreren, ons minder goed voelen en uiteindelijk zelfs slechter presteren.

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat een lange nagalm een bepalende factor is en leidt tot overprikkeling en gezondheidsklachten. Volgens een van die studies is de kans dat docenten die in kamers met een lange nagalm werken op zoek gaan naar een nieuwe baan zes keer zo groot. Ze ervaren het klimaat in hun klaslokalen niet als ontspannen, zijn minder gemotiveerd en sneller vermoeid.

Geluidsabsorberend textiel vermindert de nagalm. De hersenen hoeven minder storende geluiden zonder informatieve waarde te verwerken. Het verhoogt ons vermogen dingen te onthouden, problemen op te lossen en nuttige informatie te verwerken. Een goede akoestiek is een goede investering. Niet alleen met het oog op welzijn en gezondheid, maar ook puur zakelijk.


Testen en meten

Alle gordijnen en vitrages hebben een bepaalde geluiddempende werking. De effectiviteit hangt samen met de specificaties van de kwaliteit en de toegepaste hoeveelheid stof.

De mate waarin en de frequenties waarbij het geluid wordt geabsorbeerd, worden gemeten volgens gestandaardiseerde ISO 354 en ISO 11654 normen. Op basis van de gemeten geluidsabsorptiecoëfficiënten rolt de geluidsabsorptiecoëfficiënt Alpha-W (αw) uit de bus. Stoffen worden ingedeeld in de absorptieklassen A tot en met E.

Hoe hoger de Alpha-W waarde, hoe beter het geluidsaborberend vermogen.

Vooral in ruimtes met veel harde oppervlakken kan reflecterend geluid als erg storend worden ervaren. Toepassing van deze kwaliteiten in bijvoorbeeld vergaderzalen en restaurants vermindert de nagalm/echo van het geluid. Het verbetert de verstaanbaarheid en het comfort van de mensen in de ruimte.

De geluidsabsorptiecoëfficiënt geeft weer welk deel van het geluid geabsorbeerd wordt. Een waarde van 0,6 betekent dat 60% van het geluid wordt geabsorbeerd.

onze akoestische stoffen